• 11.02.2012
+  Forum | e-Muškarac.com
|-+  Automobili i motori» Auti» Električni automobili
Username:
Password:
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Električni automobili  (Posjeta: 4060 puta)
AUTOHOLIK
Gost
« na: 27.03.2009. - 16:12 »

Da ste u mogućnosti kupiti električni automobil i pod pretpostavkom da ga imate gdje puniti, biste li posegnuli za jednom takvom kupnjom ili je to za vas još uvijek neprovjeren teritorij? 

Ja bi svakako kupio nešto takvo, ali nebi istovremeno bacio svog gutača mrtvih dinosaura. Onaj jedan odlazak na more godišnje, ili pak duži put izvan grada, ili nešto slično bi me na to prisiljavali.   
Evidentirano
e-Muškarac
Administrator
Jr. Member

Profil WWW
« Odgovor #1 na: 27.03.2009. - 16:43 »

Kod mene uopće ne bi bilo dvojbe, odmah bi kupio nešto takvo kada bi bio u mogućnosti.

No nažalost mislim da električni automobili nikada neće zavladati (barem ne za našega života) jer je naftni lobij preveliki da bi dopustili nešto takvo. Puno sam puta naletio na članke o dugotrajnim baterijama koje bi bez problema osigurale putovanja na daleka putovanja ili pak motor na vodu, ali sve to stoji pod ključem iz jednostavnog razloga.

Pretpostavljam da ti to bolje znaš od mene jer to više pratiš.
Evidentirano

AUTOHOLIK
Gost
« Odgovor #2 na: 27.03.2009. - 17:14 »

Bez obzira na naftu, stručnjaci kažu da će električni automobili tek za 30ak godina zauzimati neki značajniji udio u ukupnoj prodaji, a što se tiče naftnog lobija...hm hm. Većina proizvođača, ako već nije, uskoro izbacuje električno vozilo, tako da se više nikada sigurno neće morati postaviti pitanje "who killed the electric car".

Istina, baterije se razvijaju, a neki značajan napredak se očekuje već ove godine. U skoroj budućnosti vlasnici električnih vozila će se moći osloniti na široku mrežu javnih stanica za punjenje, a ne na veliki kapacitet baterija. Doduše, Tesla Model S već sada dolazi u opciji sa baterijom sa kojom se može prijeći više od 450 km. To je veliki skok za jedan EV. Roadster ne može ni 300.

Postoji i auto na zrak, točnije komprimirani zrak, ali nije to sve tako bajno kao što zvuči. Ima on i nedostataka.
Evidentirano
e-Muškarac
Administrator
Jr. Member

Profil WWW
« Odgovor #3 na: 27.03.2009. - 17:51 »

Nadam se da sam u zabludi, ali nekako se nemogu oteti dojmu da ovog trenutka postoje već potpuno funkcionalni auti na vodik ili struju koji bi već danas u potpunosti mogli zamjeniti vozila na klasična goriva. Uz to mislim i da su financijski prihvatljivi.

Nažalost još mnogi životi, a i države ovise o nafti i mislim da nećemo tako skoro uštekavati svoj auto da mu se napune baterije. Mislim da će najprije doći nekakva era hibrida, a onda će i oni postupno nestati.
Evidentirano

AUTOHOLIK
Gost
« Odgovor #4 na: 28.03.2009. - 01:57 »

Tvoj dojam je na mjestu. Poznato je kako BMW gura vodik, ali i Mazda isto. Glavni problem oko vodika je skladištenje i trenutno skupa tehnologija dobivanja istog. Struja je itekako aktualna. Još prije 100 godina je napravljen prvi električni automobil, a što se tiče modernog doba, najviše prašine je digao glavni lik iz dokumentarca "who killed the electric car", točnije GM-ov EV1. Automobila na struju ima, ali nisu cjenovno povoljni, muči ih malen kapacitet baterije, malen broj javnih stanica za punjenje... Kada se to riješi vjerujem da će i oni skočit.

Istina, ovisimo a nafti, ali je i istina da električna vozila gaze velikih korakom. S druge strane, dok njihova domena ne ojača, svijetom će se proširiti plug-in hibridi - hibridni automobili čije baterije se mogu puniti i na utičnici - Opel Ampera, Chev. Volt, treća gen. Prius... Od ovih auteka se očekuje da zadrmaju svijetom...

Uštekavanje automobila će za 2-3 godine biti sve češća pojava, osim ako se u automobilskoj industriju ne dogodi neki zaokret.
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: